úterý 21. dubna 2015

Živé snídaně

Chtělo to něco hezky jemně nakyslého, něco, co si můžu vypěstovat ve sklenici přes noc a něco moooc dobrého na snídaně ;)
V první sklenici je kvašená slunečnice s jablkem ve druhé jsou kvašené mandle s banánem.

Suroviny:
1.sklenice:
namočená slunečnice
jablko
rejuvelac (startér)

Všechny suroviny rozmixujeme na krém a dáme do sklenice, kterou přikryjeme ubrouskem a v teple necháme prokvasit přes noc do rána. Hotovou kaši poznáme podle krásných kvasných bublinek. Můžeme baštit jen tak nebo dochutit skořicí či kakaem;)

2.sklenice
namočené mandle
hezky zralý banán
rejuvelac (startér)
(já jsem tam ještě přidala zbytek naklíčeného žita, ale to není třeba;))
Všechny suroviny dobře promixujeme a opět jako u předešlého "jogurtu" necháme pracovat přes noc.
Po delší době jsem opět oprášila makovou lásku, jak jinak než v nové kvašené podobě;)

Tak tohle byla zatím nej variace ;)
Zkvašené jáhlové vločky, bio nepražený kokos, jablko, rejuvelac (jako startér) a rozinky. Postup stejný jako u předešlých snídaní.

 Bylo mi líto vyhazovat naklíčenou pohanku z rejuvelácu a tak jsem ji rozmixovala s banánem a nechala ještě pracovat přes noc. Ráno jsem ještě do kaše přisypala namletý mák a tradáááá, parádní snídaně je tu ;) Sklenička kokosového kefírku k tomu, probiotika v každém soustu a loku ;)

Když už nám nehřejí stupačky, jdou ty kvašené snídaně hůř, ale najednou se mi rozsvítilo...já mám přece v lednici pohankový kvásek...dokonalý startér, který kvasí, kde se mu zachce. Takže večer si zadělejte na snídani ;)
Lžíce pohankového kvásku (žitný by teoreticky taky šel, ale byl by tam asi hodně cítit), hrst ovesných vloček (já měla celé zrno, které jsem si čerstvě navločkovala), 1 banán a voda, aby konzistence po rozmixování byla jako jogurt a pak už jen nechat pracovat do rána. Ráno jsem si kaši ozdobila naklíčenou slunečnicí a dochutila melasou, dokonalá, lehce nakyslá chuť, kdo má rád jogurt, varianta jako stvořená pro něj.




Vydatná ranní kvašená záležitost;)
Suroviny:
namočená slunečnice
startér (v lednici mi nikdy nechybí pohankový jogurt, ale bude fungovat rejuvelac, kvásek, či probiotika z lékárny)
voda (já měla zrovna vodu z namočených datlí)
banán
namletý mák
namleté lněné semínko
chia semínka
karob
špetka stevie (či jiné vám milé sladidlo)
perníkové koření dle chuti

Večer jsem namočenou slunečnici rozmixovala do krémové konzistence se startérem a vodou a nechala přikryté v teple kvasit.
Ráno jsem si do misky nasypala směs namletého máku, lnu a chia a zalila trochou vody aby směs nabobtnala. Jednu část nakvašené slunečnice jsem rozmixovala s banánem a perníkovým kořením a nalila na semínka a druhou část jsem rozmixovala s karobem a stevií a nalila na tu první. Dozdobila jsem popencem, nebo čímkoli, co vám udělá radost ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat